Cum ne învingem frica de zbor?

0
954

Astăzi, zborul este cel mai rapid și cel mai ușor mijloc de transport. Deși în jur de 10.000 de avioane se află în aer și își transportă pasagerii în siguranță către destinații din întreaga lume chiar în acest moment, multora dintre noi ni se face rău doar la gândul de a ne urca în avion. De ce se întâmplă asta și cum ne descurcăm cu această anxietate?

Teama de zbor poate varia de la agitație la îmbarcarea în avion până la un atac de panică în toată regula, care te împiedică să rezervi orice zbor, chiar dacă asta înseamnă că pierzi o mulțime de oportunități de a progresa în cariera ta sau de a avea parte de o vacanţă pe o plajă însorită.

Iată câteva modalități de a face față fricii de a zbura înainte și în timpul unui zbor.

Caută să înţelegi frica de zbor

Frica de zbor, sau aviofobia, se caracterizează printr-o evitare extremă a avioanelor sau a oricărui lucru asociat cu zborul, inclusiv aeroporturile. Cineva cu aviofobie severă va ajunge chiar să își organizeze viața în jurul evitării zborului.

Când urcă efectiv într-un avion, fobicii de zbor se vor teme probabil de unul sau mai multe dintr-o serie de lucruri, de la zgomotele și senzațiile asociate cu decolarea sau aterizarea, până la senzația de greață care e provocată adesea de o turbulență bruscă sau prelungită.

Este important să înveți ce anume declanșează anxietatea ta legată de zbor, astfel încât să poți lua măsuri pentru a o anticipa.

O bună informare despre avioane, modul în care funcționează, ce cauzează sunetele pe care le auzi în timpul zborului, de ce experimentăm senzații fiziologice, cum ar fi urechile înfundate, și modul în care membrii echipajului sunt pregătiţi pentru munca lor, ajută cu adevărat la conștientizarea faptului că te afli pe mâini bune, într-un mijloc de transport sigur.

Află mai multe despre frica ta și despre zbor

Ia în considerare rezervarea unui loc la un curs care abordează frica de a zbura. Dacă nu, există o mulțime de resurse gratuite atât offline cât și online pe care le poți folosi pentru a te informa despre zbor. Videoclipurile pot fi un bun început. Un exemplu prezintă un căpitan al unei companii aeriene comerciale care explică ce se întâmplă în timpul decolării și aterizării și cum turbulențele sunt incomode, dar sigure.

În loc să te laşi pradă fanteziilor înfricoșătoare și nerealiste, află ce se întâmplă cu adevărat când indicatorul centurii de siguranță este pornit.

În plus, ia în considerare ce alte surse de anxietate ar putea fi legate de aviofobia ta. Adesea, frica de a zbura are cauze subiacente, cum ar fi frica de spații închise (claustrofobia), frica de mulțime (agorafobia), frica de înălțime (acrofobia) sau teama de a nu deţine controlul.

Este important să tratezi aceste anxietăți de bază, dar şi numai faptul că ştii că ele sunt acolo te pregăteşte să le faci față mai bine într-un avion.

De exemplu, dacă este posibil, rezervă locul pe culoar, ceea ce te va face să te simţi mai confortabil şi îţi va da mai multă libertate de mișcare. De asemenea, dacă îţi este frică de înălțime, evită să te uiţi pe fereastră.

O altă modalitate prin care să îţi învingi frica de zbor este zborul de agrement, care are o durată scurtă şi se întâmplă la o înălţime mult mai mică faţă de un zbor comercial. Poti incerca, la fel ca mine, un zbor cu avionul la Brasov, singur sau împreună cu un prieten cu care te simţi în siguranţă.