Dependenta de Internet la copii: cum o prevenim?

11
31690

Dragile mele, astazi vom vorbi despre una din problemele pe care le consider destul de ingrijoratoare in zilele noastre: dependenta de Internet la copii.

Am crescut, ca multe dintre voi, fara tableta, smartphone, Facebook sau jocuri pe telefon. Iar asta nu e o virtute. Faptul ca astazi copii nostri au acces la Internet si la o multime de informatii la un click distanta, nu poate fi decat un lucru bun. Dar masura cu care ii introducem in aceasta lume virtuala este extrem de importanta. Si, din pacate, vad in jurul meu din ce in ce mai putina masura si din ce in ce mai multi copii dependenti de Internet de la varste extrem de fragede.

Cand spun dependenti de Internet, ma refer la acei copii care stau ore in sir cu tableta in mana, la acei copii care petrec mai mult timp jucandu-se pe ecranul telefonului decat afara, la acei copii pentru care singura pedeapsa care functioneaza este amenintarea ca li se va confisca tableta.

In ceea ce ma priveste, mi-am dorit sa-mi invat copiii sa fie activi, i-am lasat si incurajat sa faca ce-si doresc (si nu le face rau) si am ocolit cu brio, pana acum, problema dependentei de tehnologie si Internet. Este perioada in care cei mici se formeaza, asa ca obiceiurile deprinse acum sunt extrem de importante pentru viitor. Cum am reusit?

Mi-am incurajat copiii sa aiba o pasiune

Nu sunt acel parinte care-si doreste sa aiba copii premianti la scoala, ci copii fericiti. Asa ca, i-am indrumat sa aiba activitati extra, sa faca sport si sa invete o limba straina si un instrument muzical. Asadar, copiii mei fac inot, invata pian, engleza si… maghiara. Incercam sa-i invatam sa fie activi, sa aiba multe preocupari de mici, astfel incat sa invete responsabilitatea. In plus, cu cat stiu sa faca mai multe lucruri, cu atat sansele lor sa aiba un viitor bun cresc. Faptul ca au activitati si pasiuni care le ocupa timpul intr-un mod placut si productiv le canalizeaza energia si concentrarea in aceasta directie, mult mai sanatoasa si importanta pentru ei decat deja traditionala tableta.

Facem totul impreuna

2

Multi parinti practica urmatorul lucru: isi lasa copiii sa se joace singuri, in camera sau in coltisorul lor. Nu vreau sa contest modul nimanui de a-si creste copiii, insa la noi exista o regula importanta in casa: facem totul impreuna. De la puzzle-uri, la jocuri, la iesit afara, la mancare sau curatenie. Atat cat poate fiecare! 🙂 Copiilor nu le place sa fie lasati singuri, nici macar atunci cand se joaca. Atentia pe care le-o dai este mai importanta decat orice joc, si poti testa asta doar strigandu-i atunci cand sunt ocupati sa se joace. Vor veni imediat la tine! Asadar, introdu-i in activitatile tale de zi cu zi, invata-i sa fie proactivi, sa participe la ceea ce se intampla in jurul lor, lucru care-i va ajuta sa nu pice in tentatia de a-si umple timpul liber stand pe Internet.

Punem limite

1

Am mai spus deja ca sunt destul de autoritara cu cei mici. 🙂 Asta pentru ca, momentan,la varstele lor, eu stiu cel mai bine ce-i bine pentru ei. De aceea, spre exemplu, avem voie la tableta doar cinci minute pe zi, doar atunci cand facem ceva bine, iar posturile TV la care ne uitam sunt alese cu mare grija. Asadar, stabilirea unor limite in combinatie cu celelalte doua puncte de mai sus sunt, in opinia mea, reteta cea mai buna pentru a evita dependenta de Internet, dar si frustrarile ce ar putea surveni din cauza limitelor despre care tocmai vorbeam.

Dragi mamici, voi cum vedeti dependenta de Internet si cum o combateti? 

11 COMENTARII

  1. Felicitari pt acest blog! Nu am inca copii, dar vreau sa invat cum sa-mi cresc copiii, care sper eu nu va mai dura mult pana vor veni in viata noastra. Ceea ce am citit in acest articol mi se pare foarte corect si benefic in cresterea piticilor. Asa as vrea sa pot face si eu cu ai mei. Nici eu nu sunt de acord cu libertatea asta exagerata pe care o au unii copii la Internet. Partea proasta e ca multi copii culeg doar lucrurile negative de pe Net si nu pe cele care ar contribui la cultura lor, dar bineinteles totul depinde de parinti si de implicarea lor in cresterea copiilor.
    Felicitari pentru cum iti cresti copiii acestia asa frumosi si pentru familia frumos construita! Mult succes in continuare!!